БСП внесе в ЦИК жалба заради факта, че той съвместява в

...
БСП внесе в ЦИК жалба заради факта, че той съвместява в
Коментари Харесай

БСП се жалва в ЦИК: Не може Борисов да е и премиер, и шеф на предизборен щаб

БСП внесе в ЦИК жалба заради обстоятелството, че той съвместява в прорез със закона длъжностите на министър-председател и на ръководител на избирателен щаб.
 ЦИК: Премиерът не употребява държавен запас за водене на предизборна акция
Повод за жалбата стана известие на централата на ГЕРБ, че Борисов оглавява Председателския избирателен щаб, в който вземат участие партиите, подкрепили листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили за изборите за Европейски парламент на 26 май.

Жалбата на алените е импортирана от Георги Свиленски, който от своят страна рпедседателства щаба на " Българска социалистическа партия за България " за евровота.

Свиленски припомня чл. 19, ал.7, т.5 от Закона за администрацията, съгласно който министър-председателят не може да бъде началник на избирателен щаб на партия, коалиция от партии или предприемчив комитет.

" Видно е, от обществените изяви на премиера Бойко Методиев Борисов в последните дни и седмици е, както даже той самият призна в изявление по БТВ в предаването на Цветанка Ризова „ Лице в лице ” на 8 май 2019 година, че употребява обществен държавен административен запас – коли, гориво за тях, хеликоптери, защита от НСО, водачи. Всички тези обществени предизборни мероприятия на Бойко Борисов бяха необятно отразени от всички национални медии, доказателства, за които Ви предоставихме разполагаем в подадена от „ Българска социалистическа партия за България ” предишна тъжба на 7 май 2019 година Гореописаните разноски са средства от държавния бюджет, които министър-председателят употребява гратис в акцията на Политическа партия „ ГЕРБ ” и финансира незаконосъобразно, в качеството си на ръководител на Предизборен щаб предизборната акция на личната си партия посредством парите, събрани в държавната хазна посредством налозите на всички жители на Република България ", написа Свиленски.

Той упорства ЦИК да потърси административно-наказателна отговорност от Борисов и показва, че санкцията за всяко нарушаване поотделно е от 3000 до 15 000 лв..

Българска социалистическа партия упорства още ЦИК да принуди Борисов да излезе в длъжностен отпуск по време на акцията или да се отдръпна от едната от двете длъжности.

Това е втората тъжба на Българска социалистическа партия, в която левицата твърди, че Борисов употребява държавен запас за предизборната акция. По първата тъжба ЦИК не поткри нарушаване. Тя бе във връзка отразявани от медиите събития с присъединяване на министър-председателя, които могат да се преглеждат и като предизборна пропаганда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР